Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie
Print Recipe
Własnoręcznie przygotowany i upieczony chleb na zakwasie.
Porcje
1 bochenek
Porcje
1 bochenek
Chleb na zakwasie
Print Recipe
Własnoręcznie przygotowany i upieczony chleb na zakwasie.
Porcje
1 bochenek
Porcje
1 bochenek
Składniki
Składniki
Dodatkowo
Porcje: bochenek
Sposób przygotowania
  1. Ziarna słonecznika wsypujemy do wysokiej miski.
  2. Dodajemy 4 szklanki wody, sól, miód i zakwas. Całość dokładnie mieszamy łyżką.
  3. Dodajemy mąki i bardzo dokładnie mieszamy łyżką.
  4. Z gotowej masy chlebowej odkładamy do słoika 4 łyżki, przykrywamy folią do żywności i wstawiamy do lodówki na 6-7 dni. To jest zakwas na następny chleb.
  5. Resztę masy przekładamy do wysmarowanych masłem foremek "keksówek" i odstawiamy na 9 godzin w ciepłe miejsce.
  6. Po tym czasie pieczemy 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Recipe Notes

kucharka_100x200

UWAGA !
Po upieczeniu, chleb należy od razu wyjąć z foremek aby odparowała wilgoć.

Share this Recipe
Powered byWP Ultimate Recipe

Tagi:

Dodaj komentarz