Składniki
Składniki
- zakwas
- 1 szklanka płatków owsianych lub żytnich
- 1 szklanka słonecznika łuskanego
- 1/2 szklanki otrębów można pomieszać: pszenne, żytnie i zarodki pszenne
- 5 łyżek siemienia lnianego nie jest obowiązkowe
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka miodu
- 500g mąki żytniej lub mąki żytniej razowej
- 300g mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
Dodatkowo
- 2 foremki keksówki
- masło do wysmarowania forem
Porcje: bochenek
Sposób przygotowania
- Ziarna słonecznika wsypujemy do wysokiej miski.
- Dodajemy 4 szklanki wody, sól, miód i zakwas. Całość dokładnie mieszamy łyżką.
- Dodajemy mąki i bardzo dokładnie mieszamy łyżką.
- Z gotowej masy chlebowej odkładamy do słoika 4 łyżki, przykrywamy folią do żywności i wstawiamy do lodówki na 6-7 dni. To jest zakwas na następny chleb.
- Resztę masy przekładamy do wysmarowanych masłem foremek "keksówek" i odstawiamy na 9 godzin w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie pieczemy 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Recipe Notes
UWAGA !
Po upieczeniu, chleb należy od razu wyjąć z foremek aby odparowała wilgoć.
Share this Recipe
Powered byWP Ultimate Recipe
Tagi: Chleb na zakwasie
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.